Održana druga redovna skupština LU Niš
Održana druga redovna skupština LU Niš

Dana 27.02.2014. godine u sali skupštine GO Pantelej, sa početkom u 16,00 časova održana je druga redovna skupština Lovačkog udruženja "Niš". Skupštini je prisustvovalo 26 od ukupno 36 delegata sa još oko 30 lovaca. Usvojeni su izveštaji Predsednika UO LU Niš, Stručne službe, Nadzornog odbora, Disciplinske komisije, Komisije za fazaneriju i Finansijski izveštaj za 2013. godinu.

Na skupštini je takodje usvojen cenovnik članarine za lovnu 2014/2015. godinu, koji će naknadno biti objavljen sa svim detaljima i uputstvima, nakon dobijanja informacije o ceni lovne karte iz Uprave za šume, inače je osnovna članarina uvećana za 300,00 dinara u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 7.800,00 dinara.

Skupština je protekla u najboljem redu sa konstruktivnim diskusijama i pozitivnim kritikama, delegati su uglavnom pohvalili dosadašnji rad i dali predloge za unapredjenje rada Lovačkog udruženja i povećanja brojnosti divljači. Rad skupštine završen je u 19,15 časova.

Monitoring populacije poljske jarebice (Perdix perdix L.) u lovištu "Nišava"
Monitoring populacije poljske jarebice  (Perdix perdix L.) u lovištu "Nišava"

Na konkursu za raspodelu sredstava iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva u Republici Srbiji, Lovačkom udruženju "Niš" odobrena su sredstva u visini od 1.800.000,00 dinara za projekat "Monitoring populacije poljske jarebice  (Perdix perdix L.) u lovištu "Nišava" ". Projekat se realizuje u saradnji sa profesorkom Doc. dr Svetlanom Milošević - Zlatanović, sa Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

U prvoj fazi projekta izvršen je izbor i definicija lokacija, koje su birane na osnovu brojnosti poljskih jarebica (Perdix perdix L.). Nakon toga izvršeno je uzorkovanje zemljišta i pedološka analiza, a zatim je utvrđena metodologija hvatanja ptica, koja je uspešna i dala je pozitivne rezultate. Konstatovano je da uhvaćene ptice dobro podnose hvatanje, merenje i prstenovanje, nakon čega se vraćaju u stanište bez ikakvih posledica.

Ovakvo istraživanje poljske jarebice (Perdix perdix L.), nikada ranije nije vršeno u našoj zemlji. Prema podacima organizacije EURING (The European Union for Bird Ringing - Evropska unija za prstenovanje ptica) od 1909. godine do 2011. godine ukupno je u svetu prstenovano 1.703 jedinke poljske jarebice (Perdix perdix L.).  Samo hvatanje i prstenovanje nije cilj, već se radi u svrhu daljeg istraživanja i prikupljanja podataka. Na ovaj način dobijaju se podaci o brojnosti poljske jarebice, utvrđuju se polne i uzrasne strukture, vrši se merenje morfometrijskih karaktera, praćenje dnevnih aktivnosti i navika.

Na osnovu prikupljenih podataka može se doći do demografske strukture populacije, a takođe se može izvršiti procena stope preživljavanja,  određivanje stope rasta i procena buduće brojnosti na osnovu podataka iz tablice života, kao i procena kapaciteta sredine i stanišnih preferencija.

Za sada je nestajanje poljske jarebice (Perdix perdix L.) sa naših prostora enigma, a nadamo se da će dobijeni podaci biti pozitivni i da ćemo zahvaljujući njima sačuvati poljsku jarebicu, kraljicu naših polja.

Sekretar LU "Niš" - Niš
Nikola Vojinović

POGLEDAJTE VIDEO

U Nišu uspela IV Šakalijada u Gornjoj Vrežini
U Nišu uspela IV Šakalijada u Gornjoj Vrežini

U Nišu uspela IV Šakalijada u Gornjoj Vrežini, u lovu je učestvovalo preko 300 lovaca članova LU Niš sa gostima, lov je protekao u najboljem redu, ispoštovane su sve mere bezbednosti, bez incidenata, lov je počeo u 07,00 časova a završen je u 12,00 časova, nakon čega se većina učesnika okupila na zajedničkom ručku u Gornjoj Vrežini.

U lovu je odstreljen vuk, dva šakala (samo jedan je na fotografiji) i lisica, ranijih godina na ovim terenima prisutan je bio daleko veci broj šakala, izgleda da je prisustvo vuka potisnulo šakale na drugi teren, jer je na ovom terenu primećen trag celog čopora vukova, odstreljeni vuk je star oko 2 godine i viđan je na ovom terenu u prethodnom periodu više puta, inače ovo je četvrti vuk ove lovne sezone u LU Niš, po GPGL ostao je još jedan vuk za odstrel, svi odstreljeni vukovi ove godine su u blizini naselja, na jedva desetak kilometara od centra grada!

IV Šakalijada u Gornjoj Vrežini - LU Niš
IV Šakalijada u Gornjoj Vrežini - LU Niš

Dana 09.02.2014. godine, LU Niš organizuje IV po redu Šakalijadu u Gornjoj Vrežini.
Pozivamo sve lovce članove Udruženja i zainteresovane goste da učestvuju u lovu koji se organizuje sa zbornih mesta u Gornjoj Vrežini, Gornjem Matejevcu, Knez Selu i Malči.

Okupljanje lovaca na pomenutim zbornim mestima je od 06:30 do 07:00 časova. Lovi se puškama sačmaricama i sačmom ne većom od 5,00 mm.

Zabranjena je upotreba oružja sa olučenim cevima (karabina),  svi učesnici su dužni da sa sobom ponesu oružani list, važeću lovnu kartu i obeležavajući prsluk (marker).

Nakon lova za sve učesnike organizovan je ručak u Domu Kulture u Gornjoj Vrežini, kotizacija za ručak i kačket je 300,00 dinara.

Za više informacija obratite se Upravniku lovišta na telefon 060/6111-414

Lovačka zabava 2014
Lovačka zabava 2014

Pozivamo sve zainteresovane da dodju na lovačku zabavu koja je organizovana 21.02.2014.godine u restoranu "Bolji život II" (restoran Ei) sa početkom u 20:00 časova, sa bogatim menijem i lovačkim specijalitetima, dobrom muzikom i interesantnim nagradama.

 

Karte po ceni od 2.000,00 dinara možete kupiti kod Miladina Stevanovića, kontakt telefon 060/6111-409

ČESTITKA
ČESTITKA

Svim prijateljima i članovima LU "Niš" želimo srećne Novogodišnje i Božićne praznike, puno zdravlja, sreće i dobar pogled u narednoj sezoni!

Izdajemo u zakup poslovni prostor
Izdajemo u zakup poslovni prostor

   Lovačko udruženje "Niš" izdaje u zakup poslovni prostor u prizemlju zgrade, u ulici Obilićev Venac 41 u Nišu (Elektro Serđo), prodajni prostor 40m² +  magacin 50m² sa sanitarnim čvorom.

   Svi zainteresovani mogu dostaviti ponude tehničkom sekretaru Udruženja svakog radnog dana u vremenu od 08:00 do 16:00 časova, do 20.12.2013. godine.

It is so pleasant to work with experts. Visit this page to find out more regarding casino bonus.